Obnova zahrady Mateřské školy Na Výšinách v Praze 7

Nová kapitola příběhu zahrady Na Výšinách začíná

13. 6. 2016

Zahrada pražské mateřské školy v Praze 7 Na Výšinách se v červnu konečně otevřela dětem. Obnova, včetně veškerých příprav, trvala tři roky.

Prostor, který prošel komplexní rekonstrukcí, nyní využívá až 183 dětí navštěvujících školku. Architektky Zuzana Novotná a Susanne Spurná se snažily dodat zahradě potřebnou rozmanitost, vdechnout nový život dříve nevyužitým místům a díky odstranění původních bariér vytvořit dostatek volné plochy pro hru. Proměna přinesla nové přírodní prvky, místo pro sportovní vyžití, setkávání a vznikl také prostor pro aktivní zapojení dětí do péče o zahradu.

K originálnímu vybavení patří dřevěná věž v oblacích, na níž mohou děti testovat své motorické dovednosti, dřevěná vesnička s pískovištěm, kuchyňkou a vodním hrncem pro větší děti a další domek s pískovištěm pro nejmenší. Autorem těchto prvků je německý výtvarník Michael Grasemann.

Upravený svažitý terén zahrady slouží jako přírodní amfiteátr s divadelním altánem a prostorem pro otevřené ohniště. K přelézání a šplhání vzniklo několik dřevěných herních sestav, k odpočinku mohou děti využít velkou zavěšenou síť. V zahradě zůstalo zachováno i několik původních prvků, které byly vhodně přemístěny a upraveny. V teplých dnech najdou děti osvěžení v mlhovišti. Využívat mohou také učební altán či lezeckou stěnu.

Důležitou součástí upraveného prostoru jsou i nově vysazené listnaté stromy, řada z nich ovocných. Zelenější charakter dodávají zahradě i popínavé rostliny na fasádě školní budovy.

Záměr udělat ze zahrady školky zelenou oázu uprostřed rušných dopravních komunikací  se podařilo naplnit díky intenzivní spolupráci školy a rodičů. V roce 2013 školka uspěla v nadační grantové výzvě Zahrada hrou. Kromě nadačního příspěvku ve výši 750 tisíc korun se jí podařilo získat více než 4 milióny korun od Městské části Praha 7. Další prostředky poskytla ze svých zdrojů sama mateřská škola, sdružení rodičů a přátel školy, Židovská obec v Praze a firma Transfer energy a.s. Celkové náklady na obnovu zahrady přesáhly 6 miliónů korun.

Historie projektu

fotogalerie