Obnova zahrady Mateřské školy Na Výšinách v Praze 7

Zahrada Na Výšinách: dva měsíce do finále

19. 2. 2016

Přestože se přestavba zahrady v Mateřské škole Na Výšinách oproti původním předpokladům protáhla, její proměna v zelenou oázu ve městě je na dohled. Hotovo má být na konci dubna. Dětem se otevře pravděpodobně během května.

Cílem projektu bylo vytvořit ze zahrady místo, které bude především blízké přírodě. Školka se proto nejprve zbavila přebytečných betonových ploch. Nově se vymodeloval terén a v něm se postupně začaly objevovat herní prvky.

Zahradu doslova rozsvítilo několik barevných domečků s pískovišti, akátovými kmeny a malým prolézacím tunelem. Jestli se z nich stane policejní stanice, hrad s únikovou chodbou nebo pár vesnických domků s kuchyňkou, bude záviset už jen na dětské fantazii. Podobně univerzálně by měla fungovat i věž v oblacích vytvořená z několika dřevěných podest, umístěných v různých výškách. Plochy se částečně překrývají a vytvářejí tak současně střechu, herní prostor i chráněná místa. Prvky mají záměrně různou formu obtížnosti, aby na nich děti mohly rozvíjet své pohybové dovednosti.  Jejich autorem je německý diplomovaný sochař Michael Grasemann. Všechny atypické sestavy jsou vyrobeny v souladu s platnou bezpečnostní normou.

Vedle nich najde své místo v zahradě třeba i klasická skluzavka, mlhoviště, bedny na hračky, tabule na malování a další herní prvky, vytvořené částečně s využitím původního vybavení.

Nové jsou také dva altány s pergolou. Jeden bude sloužit k venkovní výuce, druhý, s lavicemi umístěnými ve svahu, vytvoří malý amfiteátr k divadelním vystoupením nebo pro setkání s rodiči.
Počítá se s plochou pro zahradničení i s vysazením nových keřů a zejména ovocných stromů.

Zatímco stavební práce jsou v tuto chvíli téměř dokončeny, finalizace herních prvků se předpokládá do poloviny března. Na závěr dojde k úpravám zeleně a pokládce travního koberce, který bude pro vystavení plné zátěži potřebovat ještě několik týdnů navíc. Děti si tak novou zahradu vyzkouší nejspíš až v květnu.

Proměna zahrady Na Výšinách začala v roce 2013. Autorkami architektonického návrhu jsou Zuzana Novotná a Susanne Spurná, které na projektu spolupracují bez nároku na honorář s diplomovaným sochařem Michaelem Grasemannem.

Vedle nadačního příspěvku obnovu zahrady pomáhá financovat Městská část Praha 7, investiční fond školky a výtěžek z benefičních akcí školky, uspořádaných ve spolupráci s rodiči.

fotogalerie